مالزی کشوری در جنوب شرقی آسیاو پایتخت آن کوالالامپورمی باشد. سازمانهای دولتی و وزارتخانههای این کشور در شهر جدید پوتراجایا(پایتخت اداری) این کشور واقع است. مالزی عضو سازمان ملل متحدو اتحادیه کشورهای همسوداست. این فدراسیون شامل سیزده ایالت و در جنوب شرقی آسیا واقع شده است. نام مالزی زمانی انتخاب شد که فدراسیون مالایا؛ سنگاپور، صباح و ساراواک یک اتحادیه متشکل از ۱۴ ایالت را تشکیل دادند. در سال ۱۹۶۵سنگاپوراز مالزی جدا شد و به کشوری مستقل تبدیل شد.
شرایط زندگی در مالزی
مالزی دربردارنده دو ناحیه جغرافیائی است که دریای جنوبی چین آنها را از هم جدا میسازد: شبه جزیره مالزی یا مالزی غربی که بر روی شبه جزیره مالایی قرار دارد و از شمال با تایلندمرز خشکی دارد و از طریق جاده شوسه جوهور از جنوب با سنگاپور پیوند دارد. این کشور دربردارنده شاه نشین های جوهور، کداه، پاهنگ، نگری سمبیلان، کلانتان، پراک، سلانگور، پرلیس و ترنگانا بوده و دو ایالت آن را فرمانداران ملاکا و پنانگ و دو منطقه فدرال پوتراجایا و کوآلالامپور سرپرستی میکنند.
بورنئوی مالزی یا مالزی شرقی که بخش شمالی جزیره بورنئورا دربردارد باآن که هم مرز اندونزیاست، زیر سرپرستی حکومت شاه نشین برونئی قرار دارد. مالزی شرقی دربردارنده ایالات ساباح و ساراواک و حوزه فدرال لابوآن است.اگرچه از دیدگاه سیاسی این بخش را مالاییهاسرپرستی میکنند، اما جمعیت جدید مالزیایی با وجود اقلیتهای چینیو هندییکدست نمی باشد. سیاستهای مالزی برای بیان ماهیت ادعاشده مشاورهای آن گفته شدهاست و سه حزب اصلی تشکیل دهنده ناسیونال باریسان، هریک وابستگی خود را به یکی از گروههای نژادی کاستهاست. تنها تنش مهم دیده شده در این کشور، از زمان استقلال آن تا کنون، شورشهای نژادی ۱۳می در آستانه مبارزه انتخاباتی و بر سر درگیریهای نژادی بودهاست. با همه این ها، مالزی الگویی از هماهنگی نژادی شمرده میشود.
سیاست کشور مالزی
بر اساس قانون اساسی مالزی، پادشاه، از میان ۹ سلطان ایالتهای مختلف مالزی از ۱۳ ایالت، بطور دورهای و برای مدت ۵ سال انتخاب میشود. در چهار ایالت دیگر که سلطان ندارند بالاترین مقام رسمی، فرمانداران انتصابی هستند که آن ها هم با ترتیب خاصی انتخاب شده و مقام تشریفاتی و اختیارات رسمی سلاطین را دارا میباشند.
پادشاه در مالزی دارای اختیارات و وظایف تشریفاتی است و بر اساس توصیههای مجلس و کابینه عمل می کند.
پادشاه در مقام فرماندهی کل نیروهای مسلح کشور دارای اختیاراتی رسمی بوده و به عنوان بالاترین مقام کشور، تنفیذ نخست وزیر( پس از انتخاب شدن وی از طریق پارلمان) و توشیح پیشنهاد انحلال مجلس یا عدم قبول آن را بر عهده دارد. انتصاب قضات دادگاه فدرال و دادگاههای عالی از جمله محدود وظایف پادشاه است. تصمیمات پارلمان نیز به سمع و نظر شاه می رسد ولی وی اجازه اظهار نظر ندارد. انحلال مجلس هم از معدود اختیارات پادشاه محسوب میشود. قوه قانونگذاری مالزی متشکل از دو مجلس سنا و مجلس نمایندگان است که ۴۰ نفر از ۶۹عضو مجلس سنا را پادشاه انتخاب می نماید.
دو بخش متمایز مالزی از طریق دریای چین جنوبی از یکدیگر جدا شدهاند، که هردو بخش غربی شبه جزیره مالزی و شرق مالزی، دارای منظره بسیار مشابهی از دشت های مرتفع ساحلی هستند که اغلب از تپهها و کوهستان های جنگلی انبوه پوشیده شده که بلندترین آن، کوه کینابالوبه ارتفاع ۴٬۰۹۵٫۲ متر بر روی جزیره بورنئو قرار دارد. آب و هوای محلی، استوایی بوده که مشخصه آن بادهای موسمی سالانهاست که (در ماههای آوریل و اکتبر) در جنوب غرب و (از اکتبر تا فوریه) در شمال غرب میوزد.
تانجونگ پی آی، که در ایالت جنوبی جوهور قرار دارد، جنوبیترین نقطه قاره آسیا به شمار می رود.
تنگه مالاکا که بین سوماترا و شبه جزیره مالزی قرار دارد، به شکل بحث برانگیزی مهم ترین مسیر کشتیرانی جهان محسوب میشود.
پوتراجایا، مرکز اداری جدید التاسیسی برای دولت فدرال مالزی است که تاحدی در نظر دارد از تراکم فزاینده داخل پایتخت مالزی، کوآلالامپور بکاهد.کوآلالامپور به عنوان مقر پارلمان و علاوه برآن مرکز بازرگانی و مالی کشور باقی میماند. دیگر شهرهای اصلی آن عبارتند از پنانگ جرج تاون، ایپوه، جوهور باهرو، کوچینگ، کوتاکینابالو، آلوراستار، کوتاباهارو و شهر مالاکا.
اقتصاد مالزی
شبه جزیره مالایی و آسیای جنوب شرقی، همواره مرکزی برای تجارت بوده است. اقلام گوناگونی همچون چینیآلاتو چاشنیها، حتی پیش از آن که سلطاننشین مالاکا و سنگاپور به این شهرت برسند، فعالانه تجارت میشده است. در قرن هفدهم، ذخایر فراوانی از قلع در چند ایالات مالایایی کشف شد. سپس، همانطور که امپراتوری بریتانیا بر مالایا چیره شدند، درختان کائوچو و خرمای روغنی برای مقاصد بازرگانی عرضه شدند. در طول این دوران، مالایا به بزرگترین تولید کننده عمده قلع، کائوچوو خرمای روغنی تبدیل شد.
هم زمان با این که مالایا به سوی کسب استقلال خود حرکت مینمود، دولت به اجرای برنامههای پنج ساله خود پرداخت. برنامه پنج ساله اول آن کشور در سال ۱۹۵۵آغاز گردید. با تاسیس مالزی، این برنامهها بازنگری و تکرار شدند، که اولین برنامه مالزی در سال ۱۹۶۵ آغاز شد. در دهه ۱۹۷۰، مالزی به تقلید از رویه چهار قدرت اقتصادی اصلی آسیا پرداخت و از وابستگی به استخراج معادن و کشاورزی به اقتصادی صنعتی تغییر هویت داد. با سرمایهگذاری ژاپن، در طول چند سال صنایع سنگینآن شکوفا شد، و صادرات مالزی به موتور اولیه رشد کشور تبدیل شدند. مالزی پیوسته به رشد بیش از ۷ درصد در تولید ناخالص ملی در کنار تورمی پایین در دهههای ۱۹۸۰و۱۹۹۰ دست یافت. طی همان دوره، دولت کوشید تا با سیاست اقتصادی جدید (مالزی) (انایپی) پس از حادثه شورش نژادی ۱۳ مه ۱۹۶۹ فقر را ریشهکن کند.
دین مردم مالزی
مالزی یک جامعه چنددینی است، و اسلام دین رسمی این کشور میباشد. برطبق ارقام آماری در سال ۲۰۰۰، چهار دین اصلی آن عبارتند از اسلام ٪۶۰٫۴جمعیت، بودائیسم ٪۱۹٫۲جمعیت، مسیحیت ٪۹٫۱بیشتر در شرق مالزی، و هندوئیسم ٪۶٫۳. تا قرن بیستم، فعال ترین اعتقادات سنتی آنیمیسم که تاکنون به لحاظ بحث تا درجه بالاتری از رسمیت در مالزی تداوم یافته برای تایید آماده شدهاست.
اگرچه قانون اساسی مالزی از لحاظ نظری آزادی مذهبی را تضمین میکند، در عمل، این وضعیت چندان هم ساده نیست نگاه کنید به آزادی مذهبی در مالزیمعمولاً غیر مسلمانان در فعالیت های خود همچون احداث ساختمان های مذهبی با محدودیت هایی روبرو هستند. ضمناً، مسلمانان خود را نسبت به اطاعت از تصمیمات احکام شریعت ملزم میدانند. به عنوان یک مسئله قانونی هنوز کاملاً مشخص نشده که آیا مسلمانان آزادانه از احکام اسلام پیروی میکنند یا خیر. در برخی از موقعیت ها، دادگاههای مالزی حق آزادی انتخاب مذهب را برای فرد حتی زمانی که از دین اسلام برگشته، نادیده گرفتهاند.
در کل، هرکسی که میخواهد از دین اسلام برگردد باید بطور قانونی اظهار نماید، اما این امر هنوز توسط دادگاههای داخلی مالزی به رسمیت شناخته نشدهاست. گفته میشود هرکسی میتواند ارتداد خود را به یک دادگاه شریعت اظهار کند، اما به صورت کلی دادگاه چنین مجوزی را به وی نمیدهد.
مردم مالزی شخصاً به اعتقادات مذهبی یکدیگر احترام میگذارند، و عمدتاً مشکلات مذهبی داخلی از جهت سیاسی به وجود میآید.