بنا بر آخرین آمار رسمی ارائه شده، آلمان به عنوان پنجمین کشور پرطرفدار در میان متقاضیان مهاجرت شناخته شده است. بخش عمدهای از این محبوبیت به دلیل فرصتهای شغلی مناسب، شرایط مطلوب و باثبات اقتصادی و همچنین سیستم آموزشی کارآمد این کشور صنعتی است.
به دلیل میانگین سنی بالای جمعیت در آلمان، صنعت این کشور به نیروهای جوان و توانمند در بازار کار خود نیاز فزایندهای دارد. به همین دلیل است که سیاستهای پذیرش مهاجر در این کشور تسهیل شده است. اگر شما هم قصد مهاجرت کاری به کشور آلمان را دارید، از شما دعوت میکنیم تا با مطالعه ادامه مطلب، به اطلاعات جامع و همه جانبهای در مورد اقداماتی که باید در این راستا انجام دهید، برسید.
ویزای جستجوی کار چیست؟
آلمان از جمله کشورهای صادر کننده ویزای جاب سیکر بود که امروزه صدور آن را لغو کرده است. ویزای جستجوی کار آلمان یا به اصطلاح “job seeker”، در واقع یک نوع ویزای اقامت بلندمدت است که به متخصصان واجد شرایط خارج از کشور، این امکان را میدهد تا به 6 شش ماه برای جستجوی کار به این کشور سفر کنند.
شرایط درخواست ویزای جستجوی کار
از جمله مهمترین شرایط لازم برای درخواست ویزای جستجوی کار آلمان یا جاب سیکر باید به موارد زیر اشاره کنیم:
- دارا بودن حداقل5 سال سابقه کار
- صلاحیت و داشتن مهارت کافی
- داشتن حداقل سن قانونی 18 سال
- ارائه مدارک اثبات تمکن مالی
- ارائه مدارک پزشکی و بیمه مسافرتی در طول دوران اقامت در آلمان
- داشتن حداقل مدرک لیسانس یا فوقلیسانس از دانشگاههای آلمان و یا دانشگاههای مورد تایید این کشور
شرایط کلی کاریابی و نرخ بیکاری در آلمان
آلمان یک قدرت بزرگ اقتصادی است و به همین خاطر، مشاغل زیادی برای مهاجرین باتجربه در این کشور وجود دارد. به همین خاطر است که اکثر افرادی که به آلمان مهاجرت کردهاند، ظرف مدت زمان تقریبا کوتاهی توانستهاند شغل مورد نظر خود را پیدا کنند. از جمله مهارتهایی که پیدا کردن شغل برای شما در شرکتهای بزرگ و کوچک و حتی استارت آپهای فعال در این کشور را آسان میکند، باید به موارد زیر اشاره کنیم:
- مهارت در مکالمه به زبان انگلیسی یا آلمانی
- دارا بودن حداقل یک مهارت به خصوص
در سال 2010، جمهوری فدرال آلمان در خصوص کار در آلمان برای مهاجران خارج از اتحادیه اروپا، مطالعات گستردهای انجام داد. طی تحقیقات به عمل آمده مشخص شد که مهاجران خارج از اتحادیه اروپا که به کشور آلمان سفر کرده میکنند، قادر هستند تا نهایتا طی 6 ماه، شغل مورد نظر خود را پیدا کنند. البته متاسفانه در سالهای اخیر با هجوم پناهندگان و مهاجران جنگ زده به آلمان و همچنین بروز پاندمیکرونا در سراسر جهان، این مدت به میزان قابل توجهی افزایش پیدا کرده است. با وجود این باز هم هر مهاجری که شرایط لازم و تسلط نسبی به زبان آلمانی را داشته باشد، بدون شک شانس زیادی برای پیدا کردن کار مناسب خود در آلمان را خواهد داشت.
مشاغل مورد نیاز آلمان
آلمان به عنوان یکی از صنعتیترین کشورهای اروپا شناخته میشود. این کشور از نظر اقتصاد و تکنولوژی در اتحادیه اروپا و در جهان پیشرو به حساب میآید. در آلمان به دلیل روابط تجاری و بازرگانی خوبی که با دیگر کشورها دارد، فرصتهای شغلی زیادی را برای ساکنین آن و همچنین مهاجران متخصص فراهم شده است.
قسمت بسیار زیادر از فرصتهای شغلی در کشور آلمان به نیروهای کار ماهر و با تجربه در رشتههای مختلفی مانند ریاضیات، مهندسی، بهداشت، آموزش و گردشگری است. مشاغل پرطرفدار و پرمتقاضی در کشور آلمان عبارتند از:
- مهندس توسعه وب و برنامه نویسی
- متخصص علوم کامپیوتر
- مهندس نرم افزار
- مهندس و مشاوره فناوری اطلاعات
- مهندس طراحی فنی
- مهندس ساخت و ساز و ساخت مدل
- عرضه و تقاضا
- نیروی تحقیق و توسعه فنی
- مهندس فلزات و جوشکاری
- مهندسی مکاترونیک
- مهندس مکانیک و خودرو
مشاغل پردرآمد آلمان
مشاغل بسیار زیادی در آلمان هستند که با کمبود نیروی کار مواجهاند. به همین خاطر شما برای مهاجرت کاری به آلمان باید فهرست مشاغل مورد نیاز در این کشور را بررسی کنید تا بتوانید به سادگی شغل مناسب خود را در میان آنها بیابید.
مشاغل پردرآمد در کشور آلمان | میزان درآمد ماهیانه بر حسب یورو |
مدیریت ارشد اجرایی | 8,510 |
مدیریت ارشد مالی | 7,940 |
تخصص ارتودنسی | 7,660 |
خلبان | 5,670 |
مدیریت بازاریابی | 5,100 |
مهندسی صنایع | 3,200 |
مشاغل مرتبط با علوم کامپیوتر و ریاضی | 5,410 |
جراحی و پزشکی | 14,200 |
قضاوت | 11,900 |
وکالت | 9,640 |
مدیر بانک | 9,070 |
مهندسی | 3,220 |
ساختمان و معماری | 4,470 |
روانشناس | 11,400 |
استاد دانشگاه | 6,800 |
شرایط اخذ ویزای جستجوی کار آلمان
از: مدرک زبان آلمانی در سطح B1، تخصص کافی و همچنین دارا بودن حداقل مدرک فوق دیپلم یا یک مدرک معتبر در آلمان.
شایان ذکر است که با داشتن ویزای جاب سیکر فقط 6 ماه فرصت دارید در کشور آلمان اقامت کرده و به دنبال عقد قرارداد رسمی و معتبر با کارفرمای خود باشید. شخص متقاضی با گرفتن ویزای جستجوی کار آلمان ابتدا به صورت انفرادی وارد این کشور شده و پس از پیدا کردن کار و انعقاد قرارداد معتبر، از این امکان برخوردار است که همسر و فرزندانش را نیز برای زندگی به آلمان بیاورد.
از جمله مزایای پیدا کردن کار از طریق ویزای جاب سیکر آلمان این است که متقاضی میتواند در طول مهلت شش ماه داده شده، به انجام کارهای مختلف مشغول شود. این اجازه نامه کار در واقع این امتیاز را به فرد میدهد که به صورت موقت در موقعیتهای شغلی مختلف کار کرده و حسن انجام کار خود را به کارفرما نشان دهد.
خوشبختانه طبق قوانین جدید کار در آلمان، هیچ الزامی مبنی بر تناسب شغل و مدرک تحصیلی فرد متقاضی وجود ندارد. ذکر این نکته نیز حائز اهمیت است که پس از 4 سال کار مفید در آلمان، متقاضی میتواند برای دریافت اقامت دائم خود اقدام کرده و در سال پنجم یا ششم نیز درخواست پاسپورت و اخذ تابعیت کشور آلمان نماید
مدارک مورد نیاز جهت اخذ ویزای جستجوی کار آلمان
متقاضیان دریافت ویزای جاب سیکر آلمان باید شرایط زیر را برای اخذ این ویزای پرطرفدار داشته باشند:
- داشتن مدرک کارشناسی یا کارشناسی ارشد از یکی از دانشگاههای آلمان یا مدرک معادل آن از سایر کشورها که مورد قبول آلمان باشد.
- دارا بودن حداقل 5 سال سابقه کار مرتبط با مدرک تحصیلی
- ارائه مدرک بیمه درمانی در کل طول مدت اقامت در آلمان
- ارائه گواهینامه مبنی بر اثبات تمکن مالی
- دارا بودن حداقل مدرک مهارت زبان آلمانی B1
اثبات توانایی تمکن مالی آلمان، مهمترین قسمت از فرآیند درخواست ویزای جستجوی کار آلمان محسوب میشود. برای ثابت کردن تمکن مالی خود باید یک حساب بانکی مسدود شده در آلمان افتتاح کرده و مبلغ 5200 یورو به آن واریز کنید.
نحوه درخواست ویزای جستجوی کار آلمان
جهت درخواست ویزای جستجوی کار آلمان، میبایست مراحل زیر را دنبال کنید:
- تکمیل فرم درخواست ویزای جستجوی کار در کشور آلمان: فرم درخواست خود را باید به صورت آنلاین و با دقت کامل تکمیل کنید. سپس از فرم تکمیل شده، دومرتبه پرینت بگیرید و هر دو را امضا نمایید.
- گرفتن وقت سفارت آلمان: برای گرفتن وقت سفارت باید از طریق وبسایت رسمی ویزامتریک اقدام کنید.
- تهیه مدارک مورد نیاز برای دریافت ویزا: تمام مدارکی را که باید برای دریافت ویزای جاب سیکر آلمان به سفارت ارائه دهید، به دقت جمع آوری نمایید. هر ساله بسیاری از درخواستها به دلیل تکمیل نبودن مدارک لازم مریجکت میشوند.
- مصاحبه: در زمان تعیین شده وقت سفارت و مصاحبه، به موقع درآدرس سفارت آلمان حضور داشته باشید. شوید. در این مرحله اگر حتی چند دقیقه دیر کنید، احتمالاً آنها قرار ملاقات شما را لغو خواهند کرد. در روز مصاحبه تمام مدارک لازم را به همراه داشته و سوالات را به درستی پاسخ دهید.
اقدامات لازم بعد از ورود به آلمان با ویزای جستجوی کار
پس از دریافت ویزای جستجوی کار یا همان جاب سیکر آلمان میتوانید بلافاصله به این کشور سفر کنید. بعد از ورود به خاک آلمان نیز باید دو مرحله زیر را پشت سر بگذارید:
- در بدو ورود باید آدرس خود را در اداره ثبت محل سکونت آلمان به ثبت برسانید. برای اداره ثبت هیچ فرقی ندارد که شما در هتل، مکان اجارهای یا منزل اقوام یا دوستان خود اقامت دارید. تحت هر شرایطی میبایست ظرف مدت زمان دو هفته پس از ورود به آلمان، آدرس خود را ثبت نمایید. برای این کار بهتر است نزدیکترین دفتر ثبتنام را پیدا کرده و با همراه داشتن گذرنامه، ویزا و مدارک مربوط به آدرس محل اقامت خود، به این مرکز مراجعه فرمایید.
- درخواست اجازه اقامت خود را باید پس از ثبت آدرس خود، به عنوان یک نیروی جویای کار در آلمان ارسال کنید. برای این کار میبایست از اداره مهاجرت در نزدیکی محل اقامت خود وقت بگیرید. در روز ملاقات مصاحبهای تشکیل خواهد شد که در آن اسناد و مدارک مربوط به درخواست ویزای خود را ارائه میدهید.
مدت مجاز اقامت در آلمان با ویزای جستجوی کار
در صورتی که ویزای جستجوی کار آلمان را داشته باشید، میتوانید برای جستجوی شغل مورد نظر خود به مدت حداکثر 6 ماه در آلمان بمانید. پس از پیدا کردن کار باید ویزای خود را به اجازه اقامت کاری تبدیل کنید. به طور کلی پس از پیدا کردن شغل در آلمان، دو راه پیش روی خود دارید:
- درخواست برای دریافت کارت آبی اتحادیه اروپا
برای دریافت بلوکارت اتحادیه اروپا باید حداقل 44.800 یورو حقوق ناخالص در سال داشته باشید. در صورتیکه در زمینههای مختلفی همچون ریاضیات، فناوری اطلاعات، یا مهندسی تخصص داشته باشید، حقوق ناخالص سالانه شما باید حداقل 34.944 یورو باشد.
تنها پس از گذشت 33 ماه میتوانید با بلوکارت، اجازه اقامت دائم در آلمان را دریافت کنید. در صورت داشتن مدرک مهارت زبان آلمانی در سطح B1، میتوانید پس از 21 ماه اجازه اقامت دائم خود را اخذ نمایید.
- درخواست اجازه اقامت کاری
طبق شرایطی که برای ویزای کار آلمان وجود دارد، شما میتوانید پس از 5 سال اقامت در آلمان با ویزای کار، اجازه اقامت دائم خود را دریافت نمایید. به کمک این ویزا میتوانید خانواده خود را از طریق ویزای بلندمدت نزد خود بیاورید.
آلمان
برای آن که درک بهتری از ویزای جستجوی کار آلمان داشته باشید، بهتر است تجربه واقعی یکی از متقاضیان را بدانید:
من یک فرد 38 ساله هستم و بیشتر از 14 سال است که در زمینه شبکه و Service Provider تجربه دارم. بعد از گذشت سه ماه از تاریخ ورودم به خاک کشور آلمان توانستن قرارداد کاری از یک شرکت در مونیخ بگیرم. دو روز بعد از ورود به آلمان در محلی نزدیک به مونیخ ملده ساکن شدم. روز سوم توانستم حساب بانکی باز کرده و یک موبایل تهیه کنم. پس از آن رزومهام را به شرکتهای مختلف فرستادم. برای این کار از تمام ابزارهای کاریابی موجود از جمله لینکدین، xing، stepstone و… استفاده کردم. البته رزومه کاری را با توجه به استانداردهای آلمان در نسخههای مختلف تهیه و ارائه کردم.
همزمان با جستجوی کار، در یک کلاس زبان آلمانی ثبت نام کردم. برنامه کلاسی به این صورت بود که صبحها صرف مطالعه آلمانی و عصرها به مطالعه متون فنی و شبکه اختصاص داشت. دراین حین تعداد زیادی رزومه نیز برای کارفرمایان آلمانی ارسال میکردم.
تعداد زیادی مصاحبههای تلفنی دریافت میکردم که بعضی از آنها به مصاحبه حضوری میرسید و تعدادی نیز رد میشد.
پس از چند وقت تلا توانستم با یک شرکت مرتبط با زمینه کاری و تحصیلی به فاز قرارداد برسم. بعد از امضای قرار داد، آن را به همراه فرم Stellenbeschreibungکه میبایست کارفرما تکمیل نماید را به شهر آوسلندر بردم. در آنجا درخواست بلوکارت دادم و بعد از گذشت 17 روز موفق به دریافت مجوز موقت 3 ماهه به نام Fiktionbescheinigung شدم.
مراحل دریافت ویزای جستجوی کار آلمان
اگر تمایل دارید ویزای جستجوی کار در آلمان را دریافت کنید، باید مراحل زیر را به درستی طی کنید:
- تکمیل فرم مربوط به دریافت ویزای جستجوی کار آلمان
- گرفتن وقت از سفارت آلمان در تهران
- آمادهسازی مدارک و گرفتن تاییدیه آنها
- حضور در سفارت در زمان مقرر شده و انجام مصاحبه
- پرداخت هزینه مربوط به ویزای جاب سیکر آلمان
مدرک دانشگاهی مورد تایید برای جاب سیکر آلمان
با این که حداقل مدرک لیسانس برای دریافت ویزا اعلام شده است اما مدرک فوق دیپلم نیز شانس پذیرش دارد. علاوه بر مقطع مدرک تحصیلی، اعتبار آن در وزارت علوم آلمان نیز مهم است. در صورتی که دانشگاه و رشته تحصیلی دارای تاییدیه در سایت آنابین باشد، مدارک شما مورد تایید سفارت آلمان قرار خواهند گرفت. در غیر این صورت باید تاییدیه تحصیلی آلمان برای مدارک خود را از اداره ZAB دریافت کنید.
هزینه ویزای جاب سیکر
برای دریافت ویزای جستجوی کار آلمان، باید هزینهای معادل 75 دلار پرداخت کنید. با توجه به این که ویزای جاب سیکر آلمان از نوع بلند مدت محسوب میشود، امکان تغییر هزینههای مربوط به آن وجود دارد. علاوه بر این باید به این نکته نیز توجه داشته باشید که در صورتی که درخواست شما رد یا اصطلاحا ریجکت شود، هزینه پرداختی به شما عودت داده نخواهد شد.
هزینههای دیگری مانند ترجمه مدارک به زبان آلمانی، دریافت تأییدیه مدارک تحصیلی، گرفتن وقت مصاحبه سفارت آلمان، مبلغ بلوکه شده در حساب بانکی به منظور اثبات تمکن مالی، حق بیمه سلامت مسافرتی و رزرو هتل یا اجاره ملک را نیز باید علاوه بر مبلغ مورد نیاز برای صدور ویزا در برنامه مالی خود برای مهاجرت به آلمان لحاظ کنید.
درخواست اخذ بلوکارت آلمان
در مورد بلوکارت آلمان نیز بهتر است بدانید که صدور آن مبتنی بر امتیاز نبوده و محدودیت دارد. بلوکارت آلمان ابتدا فقط 4 سال اعتبار دارد. افرادی که کارت آبی آلمان را داشته باشند، میتوانند تا 12 ماه بدون اینکه حق ماندن در آلمان یا اتحادیه اروپا را از دست بدهند، از آنجا خارج شوند. دارندگان بلو کارت آلمان این حق را دارند که پس از گذشت 18 ماه از اقامت خود در آلمان، به کشور دیگری در اتحادیه اروپا نقل مکان کنند. علاوه بر این اگر مهاجر پیش از این نیز با کارت آبی اتحادیه اروپا در یک کشور دیگر عضو UN اقامت داشته باشد، این موضوع در مورد حق اقامت دائم او در آلمان نیز در نظر گرفته میشود.
درخواست اخذ ویزای کار آلمان
دریافت ویزای جستجوی کار آلمان و یا پیشنهاد شغلی دو روش عمده برای مهاجرت کاری به آلمان محسوب میشوند. البته در حال حاضر ویزای جاب سیکر دیگر صادر نمیشود و کارت شانس آلمان قرار است جایگزین آن شود. افرادی که تمایل دارند از طریق اخذ ویزای کاری به آلمان مهاجرت کنند باید به این نکته دقت داشته باشند که محدودیت سنی دریافت اقامت از این طریق بین 18 الی 45 سال اعلام شده است. در ضمن لازم است که این افراد سطح مهارت زبانی حداقل B2 را داشته باشند. متقاضیان باید بتوانند تمکن مالی خود را که کفاف پوشش هزینههای شش ماه زندگی در آلمان را میدهد، اثبات کنند.
آیا میتوانید بدون اینکه بتوانید آلمانی صحبت کنید، در آلمان کار پیدا کنید؟
متقاضیان بینالمللی که به دنبال پیدا کردن شغل در استارت- آپهای فناوری یا دپارتمانهای دیجیتال هستند، برای یافتن شغل در آلمان بدون تسلط به زبان آلمانی، شانس بیشتری دارند. کسانی که قصد دارند در زمینه منابع انسانی، حسابداری، بازاریابی، مشاوره، پزشکی و یا حتی حقوق به فعالیت بپردازند، بدون دانش زبان آلمانی فرصت کمی دارند. علاوه بر این مشاغلی که برای انجام آنها ملزم به دانستن یا کار با قوانین آلمان هستید، بدون دانش زبان آلمانی تقریبا احتمال اشتغال ندارند.
انواع ویزای کاری آلمان
انواع ویزای کاری آلمان به دو دسته زیر تقسیم میشود:
- ویزای جاب آفر آلمان
این ویزا به افرادی داده میشود که با یک کارفرمای آلمانی قرارداد کاری داشته باشند. متقاضیانی که قصد دریافت جاب آفر آلمان را دارند باید از شرایط زیر برخوردار باشند:
- تحصیلات دانشگاهی
- رزومه کاری مرتبط
- آشنایی نسبی با زبان آلمانی یا انگلیسی
- ویزای JOB SEEKER آلمان
ویزای job seeker آلمان به متقاضیانی داده میشود که تحصیلات دانشگاهی و سابقه شغلی مرتبط دارند اما قرارداد کاری ندارند. با استفاده از این ویزا میتوان به مدت 6 ماه در آلمان به دنبال کار گشت.
گرفتن وقت سفارت آلمان برای ویزای جستجوی کار
گرفتن وقت سفارت به صورت حضوری میسر نیست. به همین خاطر متقاضیان باید برای گرفتن وقت سفارت آلمان به صورت آنلاین اقدام کرده و ساعت و روزی مورد نظر برای ارائه مدارک لازم را تعیین نمایید.
موسسه مهاجرتی اصطهباناتی برای اخذ ویزای جست و جو کار آلمان
اگر قصد اخذ ویزا جست و جو کار آلمان را دارید حتما موانع زیادی پیش روی شماست. موسسه مهاجرتی اصطهباناتی کار را برای شما ساده کرده است. با داشتن بهترین وکلا برای اخذ ویزای جست و جو کار آلمان، صفر تا صد فرآیند را برای شما انجام خواهند داد.
شما عزیزان می توانید مشاوره اولیه خود را به صورت کاملا رایگان و تلفنی از مشاوران ما در موسسه حقوقی اصطهباناتی دریافت کنید و سپس با پرداخت هزینه های بسیار مناسب پروسه مدیریت شده مهاجرت خود را شروع کنید. وکلای مهاجرت آلمان تمام مفاد قرارداد را برای شما به صورت دقیق توضیح خواهند داد و در تمام پروسه مهاجرتی شما را از وضعیت پرونده مهاجرتیتان آگاه خواهند ساخت. امسال سال شماست، فرصت را از دست ندهید.
نحوه کاریابی در آلمان
در مرحله اول برای آن که بتوانید ویزای کاریابی در آلمان را دریافت کنید، باید متناسب با حرفه و مدرک تحصیلی خود در سایتهای کاریابی این کشور به دنبال مشاغل مرتبط باشید. سایتهای مرجع کاریابی در آلمان به شرح زیر است:
- EURES – ec.europa.eu/eures
- Euraxess.de
- Academics.com
- Alumniportal-deutschland.org
موسسات کاریابی در آلمان
راههای مختلفی برای کاریابی وجود دارد از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- لینکدین: لینکدین یک شبکه اجتماعی است که افراد به کمک آن میتوانند با پیشنهادهای شغلی مختلف آشنا شده و با کارفرما ارتباط برقرار کنند.
- سایر شبکههای اجتماعی: اپلیکیشنهایی مانند فیسبوک و اینستاگرام نیز از جمله بسترهای درج آگهی کاری محسوب میشوند.
- سایتهای کاریابی: استفاده از سایتهای کاریابی یکی از راههای مناسب برای یافتن شغل مناسب است.
میزان حقوق و درآمد در آلمان
در کشور آلمان میانگین دستمزها تقریبا بالا ارزیابی میشود. در ادامه حداقل میزان حقوق دریافتی به ازای ساعات کاری، مورد بررسی قرار گرفته است:
- حداقل حقوق در آلمان به ازای کار تمام وقت
متوسط ساعت کاری در آلمان در هر هفته بین 36 تا 40 ساعت است. ساعت کاری بخش زیادی از مشاغل تمام وقت در آلمان، پنج روز در هفته و هفت یا هشت ساعت در روز، با یک ساعت یا 30 دقیقه استراحت برای صرف ناهار است.
- حداقل حقوق در آلمان به ازای کار نیمه وقت
هر کارمندی که کمتر از 30 ساعت در هفته کار کند، کارمند نیمه وقت محسوب میشود. حداقل حقوق در آلمان برای کارمندان نیمه وقت با توجه به ساعت کاری آنها به طور میانگین حدود 1.577یورو در ماه است.
مدت زمان جواب ویزای جستجوی کار آلمان
دریافت تاییدیه و همچنین پیمودن مراحل لازم برای دریافت ویزای جستجوی کار در سفارتخانهها و کنسولگریهای آلمان انجام میشود. انجام این کار تنها با داشتن وقت قبلی امکان پذیر است. رسیدگی به ویزای جستجوی کار آلمان پس از جمع آوری تمام مدارک و ارسال فرم درخواست، حدود 4 تا 6 هفته طول میکشد. سرعت زمان بررسی و صدور تاییدیه مواردی از قبیل صحت اطلاعات و تکمیل بودن کلیه مدارک ارائه شده توسط متقاضی بستگی دارد.
تجربه ویزای جستجوی کار آلمان
تجربه ی منفی: فرایند ویزا به فرد متقاضی بستگی دارد. این فرایند از شخصی به شخص دیگر می تواند به میزان زیادی فرق داشته باشد. همچنین، من خودم قطعا متخصص مهاجرت نیستم و این موارد نباید به عنوان هیچ گونه توصیه ی مهاجرتی ای تلقی شوند. من تنها تجربه ی خود را به اشتراک می گذارم با این امید که به شخصی که می خواد در راهی که من هستم وارد شود و یا از قبل هست، کمک کنم.
ویزای کاریابی چیست؟ آلمان به دلیل اقتصاد قوی و جمعیت در حال پیر شدنش همواره به دنبال افراد جوان دارای استعدادها و مهارت های بالاست. در برخی حوزه ها نظیر فناوری اطلاعات، تولید، پزشکی و غیره احساس کمبود نیروی کار متخصص وجود دارد. طرح ویزای کاریابی در سال 2012 آغاز شد تا این نیاز بزرگ را برطرف نماید.
زمانی که این ویزا به فرد متقاضی اعطا شود، به او این امکان را می دهد تا به مدت حداکثر 6 ماه به آلمان رفته و در حوزه ی تخصصی اش به دنبال شغلی مناسب بگردد. زمانی که فرد توانست کاری پیدا کند می تواند این ویزا را به ویزای کار آلمان یا کارت آبی و یا هر مجوز دیگری که به او صلاحیت کار در آلمان را می دهد، تبدیل نماید. شما واجد شرایط اقدام برای این ویزا هستید اگر:
- مدرک کارشناسی یا کارشناسی ارشدی معادل با یک مدرک آلمانی داشته باشید.
- سه تا پنج سال تجربه ی کاری مرتبط با حوزه ی تحصیلی تان داشته باشید.
- بودجه ی کافی برای پشتیبانی خود حین اقامت در آلمان را داشته باشید.
این بخش انگیزه ی اصلی من برای نوشتن این خاطره بود، چرا که اطلاعات موجود در اینترنت و حتی اطلاعات وبسایت های رسمی بسیار مبهم هستند. نبود اطلاعات واضح و مختصر برای بیان حداقل ها زجر آور است و من امیدوارم که برخی موارد را با جزئیات روشن نمایم. شرط توانایی صحبت به زبان آلمانی به حرفه ای که در آن قرار دارید وابسته است. اگر به عنوان یک تکنسین برای دریافت این ویزا اقدام می کنید هیچ نیازی وجود ندارد که بتوانید به زبان آلمانی صحبت کنید.
با این وجود برای زندگی در آلمان برای مهاجران صحبت به این زبان بسیار مهم است. من خودم کلاس رفته و سطح B1 را، که سطح متوسط آلمانی است، به پایان رساندم. به شما پیشنهاد می کنم تا پی شاز اقدام برای ویزا اندکی آلمانی بیاموزید. مجددا مدارک مورد نیاز هم از فردی تا فرد دیگر متفاوت است. فهرست مدارک مورد نیاز را می توان بر روی وب سایت های رسمی پیدا کرد اما بسیار مبهم اند. در کل برای درخواستتان مدارک زیر را نیاز خواهید داشت:
- فرم های درخواست: شما می توانید همه ی فرم های مورد نیاز را در اینجا بیابید.
- کپی از صفحه ی اطلاعات پاسپورت: یعنی صفحه ی اول و صفحه ی آخر پاسپورت شما. نیازی نیست تا کپی های بیشتری ا صفحات ویزا بفرستید.
- 3 قطعه عکس پاسپورتی: مطابق مشخصات ارائه شده در اینجا.
نامه ی همراه: این نامه انگیزه ی شما از اقدام برای این ویزا و مهاجرت به آلمان را بیان می کند. این نامه باید حاوی اطلاعاتی جزئی ای از سوابق شما، فرایند اقدامات شما برای یافتن شغل و برنامه های آتی شما در صورت عدم موفقیت در یافت شغل در آلمان در پایان 6 ماه، باشد. مورد آخر به شکل ویژه ای اهمیت دارد. در حالت ایده آل طول نامه باید یک صفحه باشد. لطفا این نامه راخودتان بنویسید. یافتن شغل در یک کشور خارجی آسان نیست. اگر انگیزه ی کافی برای نوشتن یک نامه را نداشته باشید چگونه می توانید انگیزه و توانایی یافتن شغل در آلمان را داشته باشید؟
مدرک صلاحیت آکادمیک: این مورد شامل مدرک دانشگاهی شما و تجربه ی کاری تان می شود. شما به کپی از همه ی مدارکتان و «نامه های تجربه ای» که بایستی از کارفرمایان پیشینتان دریافت کرده باشید، نیاز خواهید داشت. توصیه نامه ها هم می توانند کمک کننده باشند اما به شخصه مورد نیاز نیستند و نمی توانند جایگزین نامه های تجربه شوند.
رزومه شخصی: رزومه ی شما باید همه ی سابقه ی تحصیلی و کاری شما را فهرست نماید. مطمئن باشید که مهارت هایتان را پیش از مسئولیت های شغلی پیشین طولانی تان بنویسید. مدرک اسکان: شما باید مدرکی از اسکانتان در طول مدت اقامتتان ارائه نمایید. اگر میخواهید با آشناهایتان در آلمان زندگی کنید این کار آسان است. در این صورت شما تنها به یک نامه ی تعهد رسمی از آشنایتان که قرار است میزبان شما باشد، نیاز خواهید داشت.
در صورتی که آشنایی نداشته باشید، باید از قبل یک هتل یا هاستل را به مدت 6 ماه رزرو کرده باشید. این کار عملی نیست اما مورد نیاز است. از خود من در مورد رزرو هتل سوال شد. همچنین کسی را میشناسم که فقط برای چند هفته هتل رزور کرده بود اما از او خواسته بودند تا رزور هتل را برای کل مدت اقامت تمدید نماید. برای این کار شما می توانید از وب سایت های رزروی مانند booking.com استفاده نمایید تا هتل را برای زمان مصاحبه رزرو کرده و پس از دریافت ویزا کنسل نمایید. خوشبختانه هنگام رزرو هتل از کارت اعتباری تان پولی پرداخت نمی کنید.
مدارک تمکن مالی: حساب (های) بانکی با موجودی کافی برای پشتیبانی شما در مدت اقامتتان. متاسفانه این مورد حتما باید به شکل وجه نقد در حسابتان باشد. دارایی های غیر منقول، صندوق های سرمایه گذاری متقابل و غیره مورد قبول واقع نمی شوند. برخی پیشنهاد می دهند تا حساب های معمولی و لوکه شده ای در بانک دویچه باز کنید، در حالی که برخی نیز می گویند نیازی به این کار نیست. در این مورد من خودم سر در گم شده بودم. با توجه به تجربه ی من، تا زمانی که در حسابتان به اندازه ی کافی پول داشته باشید اهمیتی ندارد که حساب متعلق به کدام بانک باشد. به طور قطع داشتن حساب در بانک دویچه (معمولی یا بلوکه شده) شرط رسمی برای ویزا نیست.
مدرک وضعیت فردی شما در هند: برای این مورد به طور قطع به گواهی تولد نیاز خواهید داشت. اگر اصل گواهی تولید شما به انگلیسی نیست باید ترجمه شده ی آن را به همراه داشته باشید. همچنین هم از اصل و هم از ترجمه شده ی گواهی تولد باید کپی داشته باشید. از این مورد اطمینان حاصل کنید که نامتان با آنچه بر روی پاسپورت نوشته شده مطابقت داشته باشد و اگر این طور نیست آن را اصلاح نمایید. دیگر مدارکی که نیاز دارید عبارت اند از کارت Adhara یا کارت جیره (Ration)، گواهی ازدواج در صورت تاهل، گواهی تولد فرزندان اگر با فرزندانتان سفر می کنید.
مدرک بیمه ی سلامت: این بیمه باید مدت زمان 6 ماه اقامت شما را پوشش دهد و باید از سوی یک بیمه کننده ی معتبر باشد. شمامی توانید فهرستی از بیمه کننده های معتبر را در اینجا بیابید. در این رابطه از من به صراحت سوالی پرسیده نشد اما در هر صورت کپی آن را به همراه داشتم. زمانی که ویزای شما تایید می شود حتما از شما می خواهند که این مدرک را ارائه نمایید.
مکاتبات با کارفرمایان آلمانی. من از ایمیل هایی که با بخش منابع انسانی چند شرکت آلمانی رد و بدل کرده بودم کپی هایی به همراه داشتم. اگر می توانید برای شغل های خاصی در حوزه ی تخصصی تان اقدام نمایید و در صورتی که کارفرمای بالقوه ای به شما علاقه نشان دهد فکر بسیار خوبی است که از ایمل های رد و بدل شده کپی به همراه داشته باشید. به عنوان یک مهندس نرم افزار ارائه ی این موارد برای من آسان بود.
فهرستی از شرکت هایی که برای آنها قصد اقدام دارید. آنها از شما درخواست می کنند تا دو مجموعه مدرک ارسال نمایید. من به شما پیشنهاد می کنم که سه مجموعه آماده کنید که مجموعه ی اضافه مرجع شما خواهد بود. همچنین شما باید دو پیش نویس تقاضا آماده کنید، یکی برای هزینه ی درخواست و دیگری برای هزینه ی تایید. اگر خوش شانس باشید هزینه ی تایید در برخی موارد بخشیده می شود. اگر از کنسول گری بمبئی اقدام می کنید چندان خوش شانس نخواهید بود چرا که در آنجا هزینه ی تایید به احتمال قریب به یقین از شما گرفته می شود.
مرحله ی بعدی رزرو قرار مصاحبه است. این قرار می تواند ضمن انتخاب کنسولگری مناسب با استفاده از وبسایت V.F.S آلمان رزرو شود. کنسول گری ای که به آن مراجعه می کنید با توجه به محل اقامتتان در 6 ماه گذشته تعیین می شود. از آنجا که در کنسولگری بمبئی برای این نوع ویزا امکان رزرو قرار ملاقات به صورت آنلاین نبود من مجبور شدم به آنها ایمیل بدهم. اگر شما در مورد کنسولگری مطمئن نیستید، همواره بهتر است برای رزرو قرار ملاقات ایمیل دهید یا تماس تلفنی بگیرید. کنسولگری بمبئی معمولا شلوغ است و به احتمال زیاد از روزی که به آنها ایمیل می دهید یا تماس می گیرید، 3 تا 4 هفته بعد وقت خالی برایتان پیدا می شود.